Recepty (jak použít česnek medvědí v kuchyni)

2. září 2010 v 9:46
Omáčka s česnekem medvědím


100g listů česneku medvědího
2 šalotky
40 g másla
2 polévkové lžíce mouky
150 ml suchého bílého vína nebo zeleninového vývaru
150 g smetany
sůl i pepř
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
2-3 čajové lžičky citronové šťávy
 1. Nahrubo nasekat listy česneku medvědího. Nakrájet na drobno šalotrku a podusit ji na 1 polévkové lžíci másla, přidat česnek medvědí a dusit až lístky zvadnou. Odstavit.
 2. Zbyvající máslo rozehřát v kastrolu, přidat mouku a za stálého šlehání metloi 2 minuty ohřívat. Přilít víno nebo vývar a smetanu. Omáčku uvést do varu a na středně velkém plameni nechat asi 10 min. vaři až zhoustne. Přidejte směs česneku medvědího. Ochuťte solí, pepřem, muškátem a citrónovou šťávou. Převzato z: Martina Kittler: Omáčky, vydala Grada 2007


Bramborový salát (velikonoční) s česnekem medvědím
1 velká porce:

20 dkg vařených brambor
1 natvrdo vařené vejce
1/2 lžičky hořčice
1 lžíce majolky
3 lžíce bílého jogurtu
1 středně velká kyselá okurka
1/4 malé cibule
necelá 1/4 lžička pepře
sůl podle chuti
nadrobno nakrájené listy česneku medvědího podle chuti

Brambory, vejce nakrájíme na kousky, cibuli najemno, okurku nastrouháme nahrubo, přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Osolíme podle chuti. Salát podáváme s celozrným pečivem.

Rýnský salát s česnekem medvědím
Pro jednu osobu nakrájíme 100 g zelí na nudličky, osolíme, okmínujeme, zakápneme citronem a krátce podusíme, podléváme co nejméně. Na kostky nakrájíme dvě oloupané, předem ve slupce uvařené a vystydlé brambory, 1 vařené vejce, kousek salátové okurky a půl jablka a smícháme se zchladlým zelím. Zakápneme pikantní marinádou s olejem (trošku vody, sůl, cukr, citron nebo ocet) a na talíři pak ještě posypeme kouskem sekaného uzeného masa a nadrobno nakrájené listy česneku medvědího.

Recept Rajčatový vějíř s česnekem medvědím

Přísady
8 středně velkých tvrdých rajčat, 4 vejce, 1 salátovou okurku, 150 ml majonézy, 1 hlávkový salát, nadrobno nakrájené listy česneku medvědího, sůl

Recept
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout.
Rajčata nakrájíme asi na 0,5 cm plátky tak, že dole zůstanou nedokrojená, čímž se vytvoří vějíř.
Do každého řezu vložíme střídavě plátek okurky, vejce a mírně osolíme.
Celý vějířek položíme na listy hlávkového salátu a zdobíme proužkem majonézy, kterou silně posypeme nadrobno nakrájenými listy česneku medvědího.
Necháme vychladit.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kuřivoj Kuřivoj | E-mail | Web | 16. dubna 2012 v 12:39 | Reagovat

Tady se mi líbí... ;-)

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama